Източнородопска Идилия Байк и Каяк тур

ПРОГРАМА

 

Ден-0 21.09.17 г.

Тези, които искат да се настанят от предната вечерта, не е проблем. Подробно ще допълним информация за мястото за нощувка.


Ден-1 22.09.17 г. (Каменната сватба и Моняк)

Колела:
Тръгваме към 11 ч., за да изчакаме и пътуващите от сутринта.
Първият ден ще караме по-лежерно , ще тръгнем по малките градски пътечки за да избегнем централните улици на града. Ще преминем през кварталите Веселчани, Студен Кладенец и парк „Простор“ и не след дълго достигаме природния феномен “Каменната Сватба“. Отделяме време за разглеждане и почивка, след което продължаваме към следващата забележителна точка за деня крепостта “Моняк“. Ще се движим по разнообразен черен път, който в един участък около километър е пълен с множество „дропчета“, където ще направим демонстрация на скокове и идеалната линия за преминаване през такива участъци. Преминавайки покрай вр. Карабаир се отправяме към средновековната крепост Моняк, където да се насладим на уникални гледки към язовир Студен Кладенец и гр. Кърджали. В района срещу крепостта (местност“Средна Арда“) гнездят множество двойки орли, които често са на полет пред туристите. Когато разгледаме всичките красоти от високо, ще направим феноменално спускане по технична пътека дълга точно 2,5 км, която ще ни отведе в центъра на с. Широко Поле, където ще налазим местната кръчма(хубава и евтина). Следва прибиране към Кърджали по 2 маршрута: къс (10 км асфалт и черен път) и дълъг (16 км асфалт, черен път и пътека).

Общото каране за деня с дългия маршрут е: 36 км, с общата денивелацията (+ 1006 м;-1044 м).
Вода има на достатъчно (4-6) места.

Ден-1 22.09.17 г. (яз. Кърджали)

Каяци:
Тези от Вас, които предпочетат да прекарат активноста си с гребане ще спуснат лодките в яз. Кърджали близо до Главатарци. Каякарите ще изследват красивите заливи и уникалните меандри на яз. Кърджали в края на деня ще се устанивят в къща за гости на брега на язовира, където групата от Каякари ще остане за нощувка.


Ден-2 23.09.17 г. (Петлино-Еко пътека)

Тръгваме след 10:00 ч.
За последният ден сме предвидили отново по-леко каране. Ще тръгнем към Воловарци по асфалт. (За най-изморените ще има и транспорт до това място). По този път на няколко километра преди селото ще се отклоним вдясно, за да се спуснем по хубава пътека, която достига ловджийски заслон Ехо и чешма. От там ще караме по черни, красиви и интересни пътища. Преминавайки през махала Геново, достигаме голяма поляна с невероятна гледка към красивия родопски град Кърджали и заобикалящите го два уникални язовира (Кърджали и Студен Кладенец). Полянката се намира над с. Петлино, а пътеката по която ще се движим я нарекохме “Заслона“. Там ще отделим достатъчно време за почивка, преди да тръгнем по интересната пътека, която ще ни свали в “Кьошдере“, от където с кратко, но стръмно изкачваме по асфалт достигаме до шосето Кърджали-Ардино. Караме 2 км по него в посока Ардино (нагоре) и се включваме в черен път (Еко пътека) за да посетим отново приятни кътчета, пътечки и местенца. Финалът ни завършва с пътечки минаващи през квартал Прилепци и ще се отбием в механа Воденицата на брега на Кърджалийското Водно Огледало.

Карането за деня: 26 км с обща денивелация +780: -850 с множество феноменални гледки!
Вода ще може да допълваме на 2-3 места

Ден-2 23.09.17 г. (яз.Кърджали)
Каяци:
След вкусна закуска каякарите ще продължат да гребът по яз.Кърджали за да затвърдят формата си на гребане ,и отново да вкусят от красотите и гледките на уникалния яз.Кърджали. В края на деня ще се установят в района на гр. Кърджали, където ще се съберат с другата група Байкъри за да обменят емоции и впечетления.


Ден 3 24.09.17 г. (Дамбалъ-Лисиците)

Ще тръгнем към 9:30 и бързо ще напуснем града в Югоизточна посока, за да минем покрай интересни и малки махали като (Сушево, Заград, Зарта и Житковец). Ще караме по пътечки покрай къщите на махалите и след 1-2 ч. ще достигнем асфалтовият път Кърджали-Маказа, по който преминаваме за кратко, бързо и внимателно малък участък и се отклоняваме към Момчилград, за да поемем черни пътища към местността Дамбалъ. Докато се изкачваме бавно и нагоре, постепенно се откриват невероятни гледки към билата над Момчилград, а по късно и към язовир Студен Кладенец и Вишеград. Достигайки едноименната местност с лековитата вода ще отделим време за почивка и обяд. След което ще се спуснем към почти изчезващите махали (Прахавица, Остренци и Лисиците). Спускането ще има няколко варианта: много трудна, но караема пътека и далеч по лесен и приятен черен път. Групата ще се събере в Лисиците, където всички по въжен мост ще преминем над язовир Студен Кладенец, за да достигнем отново с. Широко Поле, където пак планираме посещение на култовата кръчма. От там до Кърджали ще се приберем спокойно и бавно по асфалт и черен път, разказвайки си за интересните мигове от днешния ден.

Този е най- дългият за каране ден - 46 км с общо денивелация +1200 м; -1300 м.
Вода има на няколко места.
Очаквано време за преминаване 5-7 часа.

 

Ден 3 24.09.17 г. (яз. Студен Кладенец) Широко Поле

Каяците:
През този ден каякарите ще се потопят в язовир Студен Кладенец. Ще поплават до местност средна Арда където гнездят множество двойки лешояди, след което ще се отправим до еленовото стопанство намиращо се на брега на язовира. Там ще отделим време за почивка и обяд. В следобедните часаве каяците достигат с.Широко Поле, където се събират с групата Байкъри на пресен пържен шаран и бира.

Там ще бъде и финалът на Източнородопска Идилия 2017 г.

 

Нощувки:
Байкърите спят в една и съща база всичките нощувки.
Каякарите ще имат една нощувка в къща за гости на брега на
яз.Кърджали близо до Сухово.

Подробна информация за къщите и цените ще качим скоро!

Храна:
Ще се храним в района гр. Кърджали - има магазини, заведения, ресторантчета, а може и в къщата. Закуските ще правим на тръгване в близки баничарница и гостилница.

За дневните карания, тези които са свикнали да похапват по често, е добре да имат сандвичи.

Местата на които ще се храним по време на каранията ще бъдат достигани в следобедни часове 14:00- 15:00 ч.

За да се включите в този невероятен маршрут, не е необходимо да сте на високо технично и физическо ниво!!!

Препоръчваме на всеки участник да носи със себе си дъждобран (за прехода) и топли и сухи дрехи и обувки за подмяна (в случай на лоши метеорологични условия и дъжд).
 

Организационната такса за събитието е разделена на три варианта. Тя включва водачи, застраховка злополука, каяци (гид и пълно каяк обурудване, както и съпътстващ транспорт за извънредни ситуации или посещение на околни забележителности- пример ( Перперикон, пещера Утробата).

Организационна такса за Байк и Каяк: 140 лв.
Организационна такса само за Байк тур през 3-те дни 90 лв.
Организационна Такса само за Каяк тур през 3-те дни 130 лв.

Маршрута е кръгов, което означава, че ще може да се включват участници за ден или два. Организационната такса за тях е на цена от 50 лв./ден. и включва същите услуги за Байк и Каяк тур.

Внимание: Таксите не включват транспорт, нощувки и храна.

Транспорт за хора и велосипеди по маршрут София-Кърджали-София предлагаме на цена от 30 лв.

Таксата може да бъде платена в брой на място, или предварително по сметка:
Сдружение Байкинг Турс,
ЕИК 176964276
BG77STSA93000023219049
STSABGSF
Банка ДСК

Записването става на e-mail:
n.deliradev@abv.bg или на тел. 0888881245 - Нено Делирадев.
dankatade@abv.bg/0889431116

Краен срок за записване 18.09.16 г.

Моля, изпращайте три имена, ЕГН и актуален тел. номер за обратна връзка. Както и в кой от Вариантите бихте желали да участвате!

Този тур се осъществяава съвместно с нашите партньори и едни от най-добрите каякари http://tudurinibros.org/

Очакваме Ви !